Εμφυτεύματα και Ασφάλεια Θεραπείας

Εμφυτεύματα: μια Επαναστατική Ανακάλυψη

Τα εμφυτεύματα αποτελούν τη μεγαλύτερη επανάσταση στην Οδοντιατρική, τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Το 1952, ο Σουηδός καθηγητής Per-Ingvar Brånemark ανακάλυψε την ιδιότητα του τιτανίου να ενσωματώνεται βιολογικά και λειτουργικά στα οστά των γνάθων, εάν ακολουθηθεί ενα αυστηρά άσηπτο χειρουργικό και προσθετικό πρωτόκολλο.

Το πλεονέκτημα της αντικατάστασης των δοντιών που λείπουν με εμφυτεύματα είναι ότι δεν τροχίζουμε τα υγιή παρακείμενα δόντια για στηρίγματα γεφυρών και εξαλείφουμε την ανάγκη χρήσης κινητών οδοντοστοιχιών, με αποτέλεσμα τα άτομα να αισθάνονται αισθητικά και λειτουργικά άρτια. Επίσης, σταματά η αντιαισθητική και γεροντική απορρόφηση του οστού των γνάθων.

 

Ασφάλεια της Θεραπείας με Εμφυτεύματα

Με δεδομένο τον ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο, η εμπειρία μας και η διεθνής τεκμηριωμένη βιβλιογραφία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θεραπεία με εμφυτεύματα είναι ασφαλής, με ποσοστά επιτυχίας 96-99%. Οι τυχόν παρενέργειες και τα συμβάματα είναι συνήθως ήπιας μορφής και αντιμετωπίζονται εύκολα.

Οι απαιτήσεις συντήρησης για τους ασθενείς περιλαμβάνουν επαρκή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και με μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα, δύο φορές την ημέρα. Επίσης, απαραίτητη είναι η επανεξέταση και ο καθαρισμός στο οδοντιατρείο κάθε έξι μήνες. Ο ελεγχος περιλαμβάνει κλινική και –εάν χρειαστεί– ακτινογραφική εξέταση.