ΕμφυτεύματαΠεριεχόμενα

  1. Η ανακάλυψη των εμφυτευμάτων
  2. Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;
  3. Ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν τα εμφυτεύματα;
  4. Είναι ασφαλής η θεραπεία με εμφυτεύματα;
  5. Τι σημαίνει «άμεση φόρτιση» των εμφυτευμάτων;
  6. Είναι επώδυνη η τοποθέτηση εμφυτευμάτων;
  7. Πώς φροντίζουμε τα εμφυτεύματα;
  8. Από τι κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα;
  9. Τι διάρκεια ζωής έχει ένα εμφύτευμα;
  10. Ποιο είναι το κόστος των εμφυτευμάτων δοντιών;

 

1. Η ανακάλυψη των εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν τη μεγαλύτερη επανάσταση στην Οδοντιατρική, τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Ήταν το 1952, όταν ο Σουηδός καθηγητής —και αργότερα δάσκαλος και μέντοράς μας— Per-Ingvar Brånemark, διεξήγαγε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Στο πείραμα εκείνο, ανακάλυψε κάτι που θα άλλαζε την οδοντιατρική επιστήμη για πάντα. Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψε την ιδιότητα που έχει το τιτάνιο να ενσωματώνεται βιολογικά και λειτουργικά στα οστά, εάν ακολουθηθεί ένα αυστηρά άσηπτο χειρουργικό και προσθετικό πρωτόκολλο.

Ο Brånemark ονόμασε αυτή του την ανακάλυψη Οστεοενσωμάτωση (osseointegration), συνδυάζοντας την ελληνική λέξη οστέον (osteon) και τη λατινική λέξη για την ενσωμάτωση, integrare. Ο ίδιος ο καθηγητής τοποθέτησε για πρώτη φορά οδοντικά εμφυτεύματα από τιτάνιο σε άνθρωπο, το 1965. Αυτά παρέμειναν στη θέση τους ως το θάνατο του άντρα τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το 2005.

Σήμερα, η οστεοενσωμάτωση είναι μια πολύ κοινή πρακτική που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ασθενών με σοβαρά προβλήματα.

 

2. Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα, με απλά λόγια;

Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα τεχνητό δόντι που τοποθετείται στο οστό της γνάθου για να αντικασταστήσει ένα φυσικό δόντι. Τα εμφυτεύματα είναι ό,τι πιο κοντινό στα φυσικά δόντια έχει επιτύχει η σύγχρονη οδοντιατρική επιστήμη και προσφέρουν σταθερότητα, λειτουργικότητα και αντοχή.

 

3. Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών;

Το πλεονέκτημα της αντικατάστασης των δοντιών που λείπουν με εμφυτεύματα είναι ότι δεν τροχίζουμε τα υγιή παρακείμενα δόντια για στηρίγματα γεφυρών και εξαλείφουμε την ανάγκη χρήσης κινητών οδοντοστοιχιών, με αποτέλεσμα τα άτομα να αισθάνονται αισθητικά και λειτουργικά άρτια. Επίσης, σταματά η αντιαισθητική και γεροντική απορρόφηση του οστού των γνάθων.

 

4. Είναι ασφαλής η θεραπεία με εμφυτεύματα;

Με δεδομένο τον ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο, η εμπειρία μας και η διεθνής τεκμηριωμένη βιβλιογραφία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα είναι ασφαλής, με ποσοστά επιτυχίας 96-99%.

 

5. Τι σημαίνει «άμεση φόρτιση» των εμφυτευμάτων;

Μία από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις τα τελευταία είκοσι χρόνια στην εμφυτευματολογία είναι η άμεση φόρτιση των οδοντικών εμφυτευμάτων (immediate dental implant loading). Εάν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις –δηλαδή επαρκής ποσότητα και ποιότητα οστού, ικανός αριθμός και μέγεθος εμφυτευμάτων, καθώς και απουσία φλεγμονής– τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε τα δόντια επάνω στα εμφυτεύματα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες, ενώ ο ασθενής να μπορεί να μασήσει με αυτά άμεσα.

Για να είναι επιτυχημένη η άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων, είναι απαραίτητο η οδοντιατρική ομάδα να διαθέτει μεγάλη εμπειρία και γνώσεις. Στην κλινική μας, εφαρμόζουμε την άμεση φόρτιση σε απλά και πολύπλοκα περιστατικά ήδη από το 2000, με την ίδια επιτυχία που έχουμε με την μεθύστερη φόρτιση (δύο μήνες και πάνω).

Συνήθως η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι ανώδυνη και σε 24 ώρες αποκαθίσταται η στοματική και αισθητική λειτουργία, οπότε ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές δραστηριότητές του.

 

6. Είναι επώδυνη η τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη. Μετά την επέμβαση ενδέχεται να παρουσιαστούν μικρές ενοχλήσεις, ωστόσο οι τυχόν παρενέργειες είναι συνήθως ήπιας μορφής και αντιμετωπίζονται εύκολα. Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν εύκολα τις ενοχλήσεις με απλό παυσίπονο.

 

7. Πώς φροντίζουμε τα εμφυτεύματα;

Μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ τερηδόνα σε ένα οδοντικό εμφύτευμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν οφείλουμε να το φροντίζουμε όπως θα κάναμε με κάθε άλλο δόντι. Οι απαιτήσεις συντήρησης περιλαμβάνουν επαρκή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και με μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα, δύο φορές την ημέρα.

Επίσης, απαραίτητη είναι η επανεξέταση και ο καθαρισμός στο οδοντιατρείο κάθε έξι μήνες. Ο έλεγχος περιλαμβάνει κλινική και –εάν χρειαστεί– ακτινογραφική εξέταση.

 

8. Από τι κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα;

Το υλικό κατασκευής των εμφυτευμάτων είναι το τιτάνιο, ένα μέταλλο βιοσυμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως ανακάλυψε ο προαναφερθείς «πατέρας» της σύγχρονης οδοντικής εμφυτευματολογίας, Per-Ingvar Brånemark. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, το τιτάνιο γίνεται ένα με το οστό της γνώθου και παραμένει σταθερό, εξασφαλίζοντας με την τοποθέτηση του τεχνητού δοντιού απρόσκοπτη μασητική λειτουργία.

 

9. Τι διάρκεια ζωής έχει ένα εμφύτευμα;

Δεδομένης της καλής στοματικής υγιεινής και της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο, ένα οδοντικό εμφύτευμα υψηλής ποιότητας μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για δεκαετίες, ακόμη και εφόρου ζωής.

 

10. Ποιο είναι το κόστος των εμφυτευμάτων δοντιών;

Το κόστος της επέμβασης δεν είναι αμελητέο σε σχέση με πιο απλές οδοντιατρικές επεμβάσεις, ωστόσο το κέρδος που αποκομίζει ο ασθενής είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Η λύση των εμφυτευμάτων είναι μια λύση ποιοτική, με τεράστια αντοχή στο χρόνο και εξαιρετικά αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα – με άλλα λόγια, είναι ό,τι πιο κοντινό στα φυσικά μας δόντια έχει πετύχει η οδοντιατρική επιστήμη.

Σε κάθε περίπτωση, ο ακριβής προσδιορισμός του κόστους μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης στο ιατρείο μας.


Κλείστε ένα ραντεβού για να εξετάσουμε την περίπτωσή σας και να καταλήξουμε στο κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.
 
Οδοντιατρική Κλινική Dental Place | Εμφυτεύματα

Για ραντεβού ή οποιαδήποτε ερώτηση, επικοινωνήστε με την κλινική μας


Επικοινωνία