Η Περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται:

  • Με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νόσων των ούλων και γενικά των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια, αλλά και τα οδοντικά εμφυτεύματα.
  • Με την αποκατάσταση των απολεσθέντων στηρικτικών σκληρών και μαλακών ιστών. Πιο συγκεκριμένα, είναι η ειδικότητα εκείνη που ερευνά και ασχολείται συνεχώς με μοσχεύματα μαλακών και σκληρών ιστών. Τα μοσχεύματα αυτά χρησιμοποιούνται στον τομέα της Περιοδοντολογίας για πάρα πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία και είναι απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Σημαντικό κομμάτι, επίσης, της Περιοδοντολογίας είναι η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, τα οποία έχουν κυριαρχήσει στο χώρο της Οδοντιατρικής ως πρώτη επιλογή για την αποκατάσταση απολεσθέντων δοντιών. Εκτός από την αποδεκτή αισθητική, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι η ποιότητα ζωής που παρέχουν σε άτομα που έχουν χάσει την οδοντοφυΐα τους, με αποτέλεσμα αυτό να τους δυσχεραίνει καθημερινά στη ζωή τους, στην ομιλία τους, στο χαμόγελό τους, στη μάσηση και γενικά στη συναναστροφή με τους γύρω τους.
  • Με τη διατήρηση της υγείας, λειτουργίας και αισθητικής των οδοντικών και περιεμφυτευματικών ιστών καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Η περιοδοντίτιδα, ούσα μικροβιακή νόσος, έχει εντοπιστεί στο 50% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 30 χρονών (δεδομένα από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες στις Η.Π.Α.). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους δύο ενήλικες άνω των 30 χρονών νοσεί. Για την αντιμετώπισή της είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Στα αρχικά της στάδια, αυτό μπορεί να γίνει με επιτυχία από το γενικό Οδοντίατρο, αλλά σε πιο προχωρημένα στάδια απαιτεί τη στενή παρακολούθηση από εξειδικευμένο Περιοδοντολόγο.

Επιπρόσθετα, σημαντικό κομμάτι της Περιοδοντογίας αποτελεί και η χειρουργική πλαστική και μικροχειρουργική των ούλων σε περιπτώσεις απώλειάς τους, όπου τα δόντια φαίνονται μακρύτερα και δημιουργούν αισθητικά προβλήματα στο χαμόγελο και την καθημερινή εικοινωνία του ατόμου.

Συνοψίζοντας, η συχνή (κάθε 3-6 μήνες) επίσκεψη στον Οδοντίατρο και Περιοδοντολόγο είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση ενός οδοντικού φραγμού εφ’ όρου ζωής.

 
Οδοντιατρική Κλινική Dental Place | Εμφυτεύματα

Για ραντεβού ή οποιαδήποτε ερώτηση, επικοινωνήστε με την κλινική μας


Επικοινωνία