210 8001303 - 210 5716872 - 210 5750034
info@krompas.gr

Οδοντιατρικές Συμβουλές

Νέοι Ασθενείς

1Ασκήσεις για την Κροταφογναθική Διάρθρωση και τους Μασητήριους Μύες
 • Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο (χαλάρωσε) και χαμήλωσε τους ώμους σου.
 • Άφησε το σαγόνι σου ελεύθερο και πρόφερε τον ήχο ΕΜ φροντίζοντας να μην εφάπτονται τα δόντια.
 • Κάνε jogging, δηλαδή άρχισε να κινείς το σαγόνι σου πάνω-κάτω με ελαφρές κινήσεις και το ίδιο αριστερά-δεξιά, χωρίς να εφάπτονται τα δόντια.
 • Άνοιξε και κλείσε το στόμα. Φέρε το σαγόνι σου όσο πιο μπροστά μπορείς και μετά προς τα πίσω. Επανέλαβε τις ίδιες κινήσεις αριστερά - δεξιά.
 • Επανάλαβε τις ίδιες κινήσεις του 4, αλλά κάνοντας αντίσταση με το χέρι σου, δηλαδή με κλειστή τη γροθιά εφαρμόσει στη βάση του σαγονιού άνοιξε το στόμα με τον αντίχειρα εφαρμοσμένο μπροστά στο σαγόνι κατά την κίνηση της γνάθου προς τα μπρος, με την παλάμη στα πλάγια του σαγονιού κατά την κίνηση της γνάθου αριστερά - δεξιά. Στο τελικό σημείο κάθε άσκησης κράτα το σαγόνι σου στη θέση αυτή για μερικά δευτερόλεπτα.
 • Άνοιξε το στόμα σου και βάλε τις άκρες των δακτύλων σου στην κοπτική επιφάνεια των μπροστινών κάτω δοντιών. Πίεσε τα δάκτυλα προς τα κάτω και συγχρόνως προσπάθησε να κλείσεις το στόμα κρατώντας αντίσταση με τα δάκτυλα. Συνέχισε την προσπάθεια για μερικά δευτερόλεπτα.
 • Άνοιξε το στόμα πολύ. Μετά τέντωσε το περισσότερο με το να σπρώχνεις τα δάκτυλα σου, που είναι τοποθετημένα στα μπροστινά επάνω και κάτω δόντια, αντίθετα.
 • ΄Ελεγξε στον καθρέφτη αν η κάτω γνάθος, όταν ανοίγεις το στόμα σου, κινείται κατακόρυφα, χωρίς να αποκλίνει δεξιά - αριστερά. Κάνε τον ίδιο έλεγχο όταν κινείς την κάτω γνάθο προς τα εμπρός. Προσπάθησε να αποφεύγεις κινήσεις που προκαλούν ήχο από την κροταφογναθική διάρθρωση (cliking).
 • Τελειώνοντας τις ασκήσεις, ξεκουράσου ανάσκελα 5 - 15 λεπτά. Χαλάρωσε και άφησε τη γνάθο σου ελεύθερη τονίζοντας τον ήχο ΕΜ. Τα δόντια σου κατά κανόνα δεν έρχονται ποτέ σε επαφή μεταξύ τους, εκτός από τις ώρες του φαγητού. Κάθε άσκηση από τις παραπάνω που περιγράψαμε, πρέπει να γίνεται 10 φορές συνέχεια και ολόκληρο το πρόγραμμα 2 φορές την ημέρα (ή σύμφωνα με την υπόδειξη του γιατρού). Να αποφεύγεις τις κινήσεις που προκαλούν πόνο.
΄Εκδοση 1 |14.02.Ο7
2Οδηγίες για την χρησιμοποίηση του Νάρθηκα Λεύκανσης
ΤΗΛ : 210 8001303 - 210 8073715-6 ΤΗΛ: 210 5716872 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣ|Μ0ΠΟ|ΗΣΗ ΝΑΡΘΗΚΑ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ Για να έχετε τα καλύτερα δυνατα αποτελέσµατα από τη διαδικασία της λεύκανσης, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας και ξεπλένετε καλά.
 • Τοποθετείστε στην εσώτερική πλευρά του νάρθηκα, µια µικρή ποσότητα υλικού λεύκανσης, σε καθε δόντι που θα γίνει λεύκανση. Ο νάρθηκας πρέπει να είναι πολύ στεγνός.
 • Αφήνετε στο στόµα σας τους νάρθηκες για µία (1) ώρα, µαζεύοντας µε ένα χαρτοµάντιλο την ποσότητα που τυχόν περισσεύει καθώς και το σάλιο που µαζεύεται στο στόµα σας. Μετά από µία (1) ώρα, βγαζετε τους νάρθηκες, τους ξεπλένετε και τους στεγνώνετε, ώστε να είναι έτοιµοι για την επόµενη χρήση.
 • Εαν χρειάζεται να φοράτε τους νάρθηκες για δύο (2) ώρες, στο τέλος της µίας ώρας, ανανεώνετε µε καινούριο υλικό για τους νάρθηκες, αφού προηγουµένως τους έχετε πλύνει και στεγνώσει από την προηγούµενη χρήση.
 • Εαν τυχόν εµφανιστεί ευαισθησία τις πρώτες ηµέρες της λεύκανσης, µην ανησυχείτε, είναι φυσιολογική για κάποια δόντια. Η ευαισθησία αντιµετώπίζεται µε την εφαρµογή ποσότητας φθορίου, στον στεγνό νάρθηκα λεύκανσης για 4 λεπτα. Βγάζετε τους νάρθηκες µε το φθόριο και δεν ξεπλένετε, ούτε τρώτε κάτι για µισή ώρα. Η φθορίώση αυτή µπορεί να γίνει λίγο πριν την λεύκανση. Εαν η ευαισθησία είναι έντονη σταµατήστε τη λεύκανση για µια ηµέρα και συνεχίζετε την επόµενη ηµέρα. Σε περίπτωση πολύ έντονης ευαισθησίας καθώς και για οποιοδήποτε απορία επικοινώνήστε µαζί µας.
 • Για διατήρηση του όµορφου αποτελέσµατος, χρειαζεται επανάληψη της λεύκανσης για µια εβδοµάδα περίπου, σε τέσσερις (4) ή έξι (6) µήνες, ανάλογα µε τις συνήθειες του καθενός από εµάς.
 • Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης θα πρέπει να περιορίσουµε το κάπνισµα καθώς και τροφές µε έντονες χρώστικές (τσάι, καφές, κόκκινο κρασί κ.α.)
Είµαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία της λεύκανσης, θα είναι για εσάς µια ευχάριστη και αποτελεσµατική οδοντιατρική εµπειρία, χαρίζοντάς σας ένα πολύ όµορφο χαµόγελο. ΄Εκδοση 1 |14.02.07
3Οδηγίες για την ενδοδοντική θεραπεία
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 • ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ?
  Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΟΤΑΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ Η ΝΕΚΡΩΘΕΙ ΤΟ ΝΕΥΡΟ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΣΑΣ.
 • ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙ Η ΝΑ ΝΕΚΡΩΘΕΙ ΤΟ ΝΕΥΡΟ (ΠΟΛΦΟΣ) ΕΝΟΣ ΔΟΝΤΙΟΥ?
  ΤΟ ΝΕΥΡΟ ΕΝΌΣ ΔΟΝΤΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΝΑ ΝΕΚΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΟΣΤΟΥΝ ΤΗΣ Ι"ΝΑΘΟΥ. ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑ (ΣΑΠΙΟ ΔΟΝΤΙ), ΒΑΘΕΙΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ, ΤΡΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΑΠΟ ΧΤΥΠΗΜΑ, ΡΑΓΙΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚ΄Η ΝΟΣΟΣ.
 • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΝΕΥΡΟΥ? (ΠΟΛΦΟΥ).
  ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΟΣΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΟΛΦΟΥ ΠΟΙΚΙΛΛΟΥΝ ΑΠΟ ΣΤΓΜΙΑΙΟ ΕΩΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΠΟΝΟ, ΗΠΙΟ ΕΩΣ ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΡΥΟ Η ΖΕΣΤΟ Η ΣΤΟ ΜΑΣΗΜΑ Η ΣΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ.
 • ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΡΕ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ? (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ).
  Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΠΟΛΦΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΕΡΕΟ ΥΛΙΚΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΣΩΖΕΤΑΙ.
 • ΘΑ ΠΟΝΕΣΩ ΓΙΑΤΡΕ?
  Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΗΠΙΑ Η ΕΝΤΟΝΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΓΟ ΩΣ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΣΤΟ ΜΑΣΗΜΑ Η ΤΟ ΑΓΓΓΜΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΑΡΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΖΕΣΤΩΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΥΣΕΩΝ ΜΕ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ. ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΠΡΗΞΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
 • ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑΤΡΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΠΑΝΕ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ?
  ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΠΟΛΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΑΣΗΣΗ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΤΕΦΑΝΗ (ΘΗΚΗ) ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΝΟΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Η ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΝΘΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ. ΣΥΝΗΘΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΩΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΘΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ Η ΣΤΕΦΑΝΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
 • ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΜΕ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΗ?
  ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ. ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΧΡΟΝΟ, ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ. ΙΣΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΡΧΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΧΙΣΜΑΤΟΣ ΔΥΟ ΥΓΙΩΝ ΔΙΠΛΑΝΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΡΙΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΑΣ ΔΟΝΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ.
΄Εκδοση 1 Ι 14.02.07
4Οδηγίες Χρήσης του Νάρθηκα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΡΘΗΚΑ
 • Σκοπιμότητα του νάρθηκα
  Ο νάρθηκας χρησιμοποιείται για την θεραπεία των μυικών δυσλειτουργιών και γενικά των παθήσεων των κροταφογναθικών διαρθρώσεων. Ο σπουδαιότερος σκοπός του νάρθηκα είναι να σταθεροποιήσει τη σύγκλειση των δοντιών, να ανακουφίσει τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, να ξεκουράσει τους μύες της μάσησης και της περιοχής γενικά και τέλος να εμποδίσει την αποτριβή των δοντιών σε περιπτώσεις βρυγμού.
 • Χρήση του νάρθηκα
  Ο νάρθηκας θα χρησιμοποιείται για μια περίοδο που η διάρκεια της μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες, ανάλογα με το είδος και τη μορφή των ενοχλημάτων. Η χρήση του νάρθηκα θα γίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση του και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Τυχόν δυσαρέσκειες ή προβλήματα
  Αν και ο νάρθηκας είναι προσεχτικά κατασκευασμένος ,είναι δυνατό να δημιουργήσει στην αρχή της χρήσης του μικρά προβλήματα. Με άλλα λόγια μπορεί να αισθανθείτε το νάρθηκα ογκώδη και ακαλαίσθητο τα πρώτα 24ωρα μαζί με ένα αίσθημα αναγούλας η αυξημένη σιελόρροια. Εξαιτίας της κατασκευής του, ο νάρθηκας μπορεί να πιέζει ορισμένα δόντια με αποτέλεσμα να τα αισθανθείτε μουδιασμένα κυρίως το πρωί μετά το ύπνο. Είναι επίσης δυνατόν να προκληθεί ασυναίσθητα δάγκωμα στα μάγουλα. Όλα αυτά τα παραπάνω προβλήματα εξαφανίζονται όταν αρχίσετε να συνηθίζετε το νάρθηκα. Αν όμως, παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα συνεχιστούν, ακόμη και μετά από μερικά 24ωρα και είναι τόσο έντονα ώστε να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νάρθηκα, θα πρέπει να ενημερώνεται ο οδοντίατρος, ο οποίος και θα ρυθμίσει κατάλληλα το νάρθηκα. Όταν το πρωί βγάλουμε το νάρθηκα, νιώθουμε ότι κάτι παράξενο συμβαίνει με το κλείσιμο των δοντιών μας, σαν δηλαδή αυτά να μην μπορούν να συνταιριάζουν μεταξύ τους, όπως πρώτα. Αυτό όμως δεν είναι παράξενο ούτε και θα πρέπει να μας ανησυχεί ή να μας προβληματίζει, γιατί είναι το αποτέλεσμα της χαλάρωσης που έχει αρχίσει να γίνεται στους μύες της περιοχής. Συνήθως η θεραπεία με το νάρθηκα συνοδεύεται και από μια μικρή ρύθμιση της σύγκλεισης των δοντιών για την καλύτερη σταθεροποίηση της .
 • Περιποίηση του νάρθηκα
  Η χρήση του νάρθηκα προυποθέτει σχολαστική καθαριότητα του στόματος. Πριν 0 νάρθηκας τοποθετηθεί στο στόμα, τα δόντια πρέπει να πλένονται πολύ καλά. Αν και ο νάρθηκας δεν χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια των γευμάτων, παρ' όλα αυτά πάντοτε προσκολλώνται επάνω του διάφορα μικρόβια. Γι' αυτό λοιπόν θα πρέπει ο νάρθηκας να καθαρίζεται καθημερινά με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα. Όταν δεν χρησιμοποιείται, θα πρέπει να διατηρείται σε νερό.
Προσοχή: Το νάρθηκα θα πρέπει να τον έχετε μαζί σας σε κάθε εξέταση που θα γίνεται στη διάρκεια της θεραπείας. ΄Εκδοση 1 |14.02.Ο7
5Ιστορικό Ασθενούς
Εάν επιθυμείτε εκτυπώστε τή πρότυπη φόρμα ιστορικού εδώ .
6Οδηγίες για μετά την Επέμβαση
 • Α. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  ΔΑΓΚΩΣΤΕ ΔΥΝΑΤΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΜΕΤΑ ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΑ. ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΣΕΤΕ ΓΙΑ 12 ΩΡΕΣ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΠΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΥΛΩΣΗ.
 • Β. ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
  1. ΛΙΓΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΛΕΚΕ ΑΠΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΣΑΣ ΤΟ ΠΡΩΙ.
  2. ΜΗΝ ΦΤΥΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΡΟΥΦΑΤΕ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ.
  3. ΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΑΛΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ. ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΓΑΖΑ ΥΓΡΗ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΕΠΆΝΩ ΣΤΟ ΦΑΤΝΙΟ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΣΤΕ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ.
  4. ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ Η ΚΑΘΙΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ.
 • Γ. ΕΝΟΧΛΗΣΗ
  1. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ.
  2. ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ ΕΑΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ.
  3. ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΑΛΚΟΟΛ ΕΑΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΦΑΡΜΑΚΑ.
 • Δ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  1. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΓΡΩΝ. ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ.
  2. ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΟΛΙΣ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΓΑΖΑ. ΚΡΥΕΣ, ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΓΩΤΟ Η ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ.
 • Ε. ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
  1. ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΟΥΡΤΣΙΣΕΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 8 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.
  2. ΜΕΤΑ ΤΙΣ 8 ΩΡΕΣ ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ ΑΠΑΛΑ ΜΕ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ (ΜΙΣΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ) ΚΑΘΕ 4 ΩΡΕΣ.
  3. ΒΟΥΡΤΣΙΣΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ ΑΠΑΛΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ.
 • Ζ. ΟΙΔΗΜΑ
  1. ΤΟ ΟΙΔΗΜΑ (ΠΡΗΞΙΜΟ) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ 48 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΙΑΡΚΕΙ 4 ΕΩΣ 6 ΗΜΕΡΕΣ.
  2. ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΓΟ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (10 ΛΕΠΤΑ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ 10 ΛΕΠΤΑ ΧΩΡΙΣ) ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΧΛΗΣΗΣ.
 • Η. ΑΝΑΠΑΥΣΗ
  ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΕΝΤΟΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ 12 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.
 • Θ. ΑΙΜΑΤΩΜΑ
  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΑΙΜΑΤΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΙΤΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ. ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΕ 7 ΕΩΣ 14 ΗΜΕΡΕΣ.
 • Ι. ΤΡΙΣΜΟΣ
  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΠΙΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΤΗΣ ΓΝΑΘΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΣΕ 5 ΕΩΣ 10 ΗΜΕΡΕΣ.
 • Κ. ΡΑΜΜΑΤΑ
  ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΣΕ 7-8 ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ.
 • Λ. ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΕΑΝ :
  1. ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΜΕ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ.
  2. ΕΧΕΤΕ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΜΙΑΣ ΓΑΖΑΣ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ.
  3. ΤΟ ΠΡ΄ΗΞΙΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.
  4. ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΥΡΕΤΟ.
  5. ΕΧΕΤΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
΄Εκδοση 1 Ι 14.02.07