Οδηγίες Χρήσης του Νάρθηκα
3 Ιουλίου, 2019Πόσο ασφαλής είναι η λεύκανση των δοντιών;
18 Οκτωβρίου, 2019Οδηγίες για μετά την Επέμβαση
Α. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
ΔΑΓΚΩΣΤΕ ΔΥΝΑΤΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΜΕΤΑ ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΑ. ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΣΕΤΕ ΓΙΑ 12 ΩΡΕΣ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΠΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΥΛΩΣΗ.Β. ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
- ΛΙΓΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΛΕΚΕ ΑΠΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΣΑΣ ΤΟ ΠΡΩΙ.
- ΜΗΝ ΦΤΥΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΡΟΥΦΑΤΕ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ.
- ΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΑΛΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ. ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΓΑΖΑ ΥΓΡΗ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΕΠΆΝΩ ΣΤΟ ΦΑΤΝΙΟ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΣΤΕ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ.
- ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ Η ΚΑΘΙΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ.
Γ. ΕΝΟΧΛΗΣΗ
- ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ.
- ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ ΕΑΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ.
- ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΑΛΚΟΟΛ ΕΑΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΦΑΡΜΑΚΑ.
Δ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ
- ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΓΡΩΝ. ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ.
- ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΟΛΙΣ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΓΑΖΑ. ΚΡΥΕΣ, ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΓΩΤΟ Η ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ.
Ε. ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΟΥΡΤΣΙΣΕΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 8 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.
- ΜΕΤΑ ΤΙΣ 8 ΩΡΕΣ ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ ΑΠΑΛΑ ΜΕ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ (ΜΙΣΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ) ΚΑΘΕ 4 ΩΡΕΣ.
- ΒΟΥΡΤΣΙΣΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ ΑΠΑΛΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ.
Ζ. ΟΙΔΗΜΑ
- ΤΟ ΟΙΔΗΜΑ (ΠΡΗΞΙΜΟ) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ 48 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΙΑΡΚΕΙ 4 ΕΩΣ 6 ΗΜΕΡΕΣ.
- ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΓΟ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (10 ΛΕΠΤΑ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ 10 ΛΕΠΤΑ ΧΩΡΙΣ) ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΧΛΗΣΗΣ.
Η. ΑΝΑΠΑΥΣΗ
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΕΝΤΟΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ 12 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.Θ. ΑΙΜΑΤΩΜΑ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΑΙΜΑΤΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΙΤΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ. ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΕ 7 ΕΩΣ 14 ΗΜΕΡΕΣ.Ι. ΤΡΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΠΙΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΤΗΣ ΓΝΑΘΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΣΕ 5 ΕΩΣ 10 ΗΜΕΡΕΣ.Κ. ΡΑΜΜΑΤΑ
ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΣΕ 7-8 ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ.Λ. ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΕΑΝ :
- ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΜΕ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ.
- ΕΧΕΤΕ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΜΙΑΣ ΓΑΖΑΣ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ.
- ΤΟ ΠΡ΄ΗΞΙΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.
- ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΥΡΕΤΟ.
- ΕΧΕΤΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.